Cerita Aku

Buka Kedai Komputer Sewaktu Umur 19 Tahun, Kemudian TUTUP!

Waktu umur saya 19 tahun (2008), saya pernah setup kedai komputer separuh kedai, kawasan Sulaman Sentral, Kota Kinabalu..ZAAHTECH nama diberi.. Siap jadi agen streamyx lagi..hampir 30k-50k modal habis..ilmu tiada.. Baca buku malas.. Pengalaman tiada.. Tempat rujukan tiada.. Rasanya bertahan 3-5 tahun juga, lepas tu tutup. Trauma kejap ja, tapi jiwa bisnes punya pasal mana pandai …

Buka Kedai Komputer Sewaktu Umur 19 Tahun, Kemudian TUTUP! Read More »

ANAK TUKANG LEKTRIK.

Waktu kecil dulu, saya membesar dengan wayar-wayar elektrik.. Warna merah, warna hitam, warna hijau. Kehidupan anak tukang elektrik ni ada ceritanya sendiri. Paling menggerunkan apabila waktu kecil, kena rotan guna wayar elektrik ??. Waktu kecil dulu juga, saya sudah ikut ke sana sini apabila abah wiring rumah orang, walaupun tugas cuma tukang bagi pemotong wayar, test …

ANAK TUKANG LEKTRIK. Read More »

Belajar Kegagalan Dari Isi Kelapa Tua..

Kelapa Saya masih ingat lagi…Waktu tu saya berumur lingkungan 9 atau 10 tahun.Saya cuba belajar untuk jadi “usahawan” bersama beberapa orang sepupu & rakan sebaya saya (dalam 4 orang kesemuanya) . Kami merancang untuk buat bisnes dengan mengumpul isi kelapa tua yang dikeringkan dan dihantarkan untuk dijual ke kilang berdekatan sekitar pekan Kudat,Sabah..Kami dapat idea …

Belajar Kegagalan Dari Isi Kelapa Tua.. Read More »

Rezeki Panduan Bisnes FB + Kereta Rosak

  Pagi ini (26/7/2015),sekitar pukul 2 pagi,memang pagi yang boleh dikatakan melucukan dan juga mencabar hehe.. Bro Fiq menghubungi saya dan berminat untuk mendapatkan panduan lengkap Mudahnya Bisnes Facebook ini.Oleh kerana stok masih ada lagi beberapa keping dan memang bercadang keluar cari kedai makan (seharian berkurung dalam bilik siapkan projek bisnes online yang lain),jadi saya …

Rezeki Panduan Bisnes FB + Kereta Rosak Read More »

TERBONGKAR!! Kisah “Sulit” Aku & Dunia Komputer

Khairilizwan – Sejak dibangku sekolah lagi,saya ada keminatan yang “luar biasa” terhadap komputer. – Dari kecil lagi,saya TERPAKSA belajar sendiri cara untuk membaiki komputer (sebab saya juga yang selalu rosakkan komputer tersebut” waktu tu repair guna disket lagi (Windows 98/Window Me). – Kejayaan pertama saya apabila saya dapat repair sistem Windows 98/Windows ME yang bermasalah …

TERBONGKAR!! Kisah “Sulit” Aku & Dunia Komputer Read More »

Bumi Semakin Tua : Tragedi Gempa Bumi Sabah 5/6/2015

Gempa Bumi Sabah Seperti biasa,pada waktu kejadian Jumaat 5/6/2015 7.17am ,saya sedang bersiap untuk ke tempat kerja.Pagi hari tersebut kelihatan cerah dan baik-baik sahaja.Saya pula rasa bersemangat pada hari tersebut,kerana ada majlis persaraan salah seorang staff kami yang diraikan pada hari tersebut. Bilik tidur saya pula berada di tingkat atas,ketika hendak turun ke ruang tamu,tiba-tiba …

Bumi Semakin Tua : Tragedi Gempa Bumi Sabah 5/6/2015 Read More »

Dompet Hilang! (1)

Memang betullah..Malang itu tidak berbau,kalau berbau pasti dompet kesayangan saya tidak hilang kan… Hilangnya dompet pasti sesuatu perkara yang tidak diingini oleh sesiapa pun..Bukan disebabkan jumlah wang yg ada di dalam dompet tersebut tetapi dokumen-dokumen penting yang ada di dalam dompet tu yg sangat penting… Pada 5/3/2015,perkara ini juga berlaku kepada saya..Dompet saya tercicir entah …

Dompet Hilang! (1) Read More »

Itu Diriku (Part 1)

Khairilizwan Assalamualaikum dan selamat sejahtera rakan-rakan semua.Nama saya Khairilizwan Jamros atau juga dikenali sebagai epiz @ epeacetux (nak tahu kenapa nama saya begitu? tak tahu tu nama panggilan saya di rumah hehe..). Saya dilahirkan dengan cukup sifat oleh ibu saya di Hospital Kudat pada 1 Febuari 1989 iaitu juga kampung halaman ibu saya.Jadi kiranya asal …

Itu Diriku (Part 1) Read More »