Buka Kedai Komputer Sewaktu Umur 19 Tahun, Kemudian TUTUP!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Waktu umur saya 19 tahun (2008), saya pernah setup kedai komputer separuh kedai, kawasan Sulaman Sentral, Kota Kinabalu..ZAAHTECH nama diberi.. Siap jadi agen streamyx lagi..hampir 30k-50k modal habis..ilmu tiada.. Baca buku malas.. Pengalaman tiada.. Tempat rujukan tiada..

Rasanya bertahan 3-5 tahun juga, lepas tu tutup. Trauma kejap ja, tapi jiwa bisnes punya pasal mana pandai berhenti.
Jatuh bangun lagi, jatuh bangun lagi.

Siapa tidak tahan tekanan, memang susah mahu stay lama dalam bisnes, sebab dalam bisnes ni bukan semuanya indah macam drama. Kita akan melalui fasa kegagalan beberapa kali sebelum kita mendapatkan fasa sukses yang berkekalan.

Apa yang saya dapat belajar?
Banyak. Ini bukan simulasi, tetapi pengalaman sebenar.

Khairilizwan Jamros,
Penulis yang lupa menulis.
18 Feb 2020 00:52

#khaiz #zaahtech #khaizempire #khairilizwanjamros #khairilizwan #cekapkomputer #sabahandotmy

Khairilizwan Jamros
Khairilizwan Jamros
Nama sebenar penulis ialah Khairil Izwan bin Jamros @ Khairilizwan. Penulis dilahirkan pada 1/2/1989 di Kudat,Sabah dan kini menetap di Kota Kinabalu,Sabah. Penulis mula aktif dalam dunia internet sejak tahun 2006 lagi dan mula menulis blog pertamanya pada tahun 2008 lagi iaitu blog cekapkomputer.com. Pada tahun yang sama,penulis juga mula menceburkan diri dalam perniagaan internet melalui pengiklanan dan juga perkhidmatan pada blog. Sekitar tahun 2011,penulis terus mengembangkan lagi perniagaan internet yang dimilikinya melalui penerbitan ebook,affiliate,dropship, perkhidmatan membina laman web,minisite,kedai online, dan banyak lagi. Kini penulis bergerak lebih aktif lagi bersama pasukan khasnya yang dikenali sebagai "Khaiz Group". Dan salah satu platform keluaran Khaiz Group ialah "Sabahan Dot My".

Leave a Replay

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit